Sabtu, 28 Mac 2009

Trip To Batang Ai, Lubok Antu, Sarawak...

Ahad, 29 Mac 2009
4.04 pagi

Tett teettt tettt... HuarggHH!... ngantuknye... semalaman-sepagian aku online... wahh.. sudah menjadi kebiasaan... otak buntaks mmg begitu. Tak reti nk tido2. KATANYA...
Edeh, mata pun dah seberat 30kg. Kang tercabut pulak... Tak mau tunggu lama2, aku pun off laptop dan letak kat atas meja. Pastu, aku baring di sofa dan terus ter'padam'... suasana gelap mcm kempen Earth Hour gitu...
--------------------------------------------------------------------
6.00 pagi
Mak: Eh! Bangunn! dahhh... cepat bangun!!

POOF!! (Lampu dipasangkan). HuarghH!!.. apa ni?! Vervelits mataku!... tidakk... tembakkan gelombang cahaya dari lampoo menusuk ke mata hingga ke hati... uish! Vervegar (bergegar) badanku bila Ratu Hijau(Mak) menggoncang tubuhku ini... lagak penggelek jalan tar dibuatnya. Nak tak nak tpaksa aku bangun menurut perintah Ratu Hijau tu... kang baginda murka, alamakmatikatak daa... sampai je kat bilik mandi terus bukak paip dan ber'kubang'lah kat situ... huwaaa...
Lepas ber'kubang', aku pon terus siap sedia menggayakan diriku ini... awuuu~ Kelihatan rakyat2 Hijau (Family member) yg lain pon tgh sibuk nk ber'kubang' jugak...

-------------------------------------------------------------------------
7.00 pagi
Vrooommm... vrooommmm!!... boomm kebabOOO!.. uik pulak da.. eh! Rakyat2 Hijau sudah bersedia nk blah ke satu destinasi yg agak jauh tapi dekat iaitu ke Batang Ai... sebut A'ik, tau.. bukan Ai FM ke apa!! huwawawa... alaaa... xtau tempat tu? Slalu je kuar 'talibesen' baru2 ni... yg tmpat yg sedang hangat dgn PKR vs BN tu bah!...
Setiba di perjalanan... dah kat stgh perjalanan itu, tetiba satu hentakkan yg kuat menghentam kat depan kereta rakyat2 Hijau ni... maka, kuatirlah si baginda Ratu Hijau ni dan seraya ber'asking' ke Raja Hijau (Abah),
"Bang, tadi ada burung limpas jalan... bukan dah kena langgar ngan kereta kita ni ke?" KATANYA semasa kereta sedang memecut kelajuan 120 km/h.
"Hah? Yakah?... kot." reply si Raja Hijau...
Aku ngan Hijau Bongsu (adik) ter'kedu2 kat blakang... diam je la.. ngahaha...
Rakyat2 Hijau pon cepat2 teruskan perjalanan... takut dah takder tmpat nk parking kat sana pulak... KATANYA lagi.
------------------------------------------------------------------
8.14 pagi

Mak Oii!.. panjangnya traffic jam!... awuu~... dashyat tuh kalo dah traffic jam. First time la berlaku kat sana... pasar pun masih jauh lagi... kereta2 dah pun macam 'tekoyong' daa... merayap2 kat atas jalan raya... haha.. Nak tak nak, kami tpaksa parking kat tepi jalanraya yg jauhnya 5km dari pusat pekan tu. Alamakmatikatak!! Jalan kaki la alamatnya... (T.T) Huhu...


Sepanjang perjalanan itu, kami dikawal pulak oleh seangkatan polis. Eh mak ai! mcm kat negara tgh berperang je suasana dia... yela, polis2 tu siap bwak bat dan shield dorang berbaris sepanjang jalan tu... wah, mcm red carpet pon ada... KATANYA, bilangan polis yg berkawal tu seramai 2000 orang! Fuyoooo~ siap diimport dari semenanjung lg... dah2... ckp x henti2.. jalan pun x sampai2... LOL...
[Mcm suasana zaman darurat pulak]
Eh... tetibe je terdengar sore orang ramai bersorak kat satu tmpat tu... then, kami pon 'siasat' la apa yg terjadi... laaa.. rupa2nya rakyat2 Alat Penimbang Biru (BN) tgh berkumpul kat tgh2 padang tmpat PKR dan BN bersidang. Wahwahwahwahhhh... patutlerr... jadi, kami pon xjadi nk pi ke pusat pekan. Stay kat sane tgk apa yg terjadi... tak lama pastu, ada satu perarakkan bawak sepanduk... eh2.. mogok ke??! LOL... ooo... org iring itu menteri daa... sapa die? X kenal.. kuakuakuakua (ketawa jahat)... tadi ada kuar 'talibesen' ar!
-------------------------------------------------------------------------
9.20 pagi

Dah tu, kami pon balik dan teruskan ke pusat pekan... Oh ya!! lupa bagitau nama pekan tu.. LOL.. nama pekan tu Lubok Antu.. what such the name? Kata Nad... Haha... ntah, aku pun xtau nape dorang bagi nama tu.. byk antu ke? ngeee... Memandangkan jalan ke pekan Lubok Antu dah sikit reda, Raja Hijau pon amik keputusan nk bawak kete. So, x jadi la jalan kaki... ngaagaggaa...

dann.. sampai ke kat simpang pekan tu, kat situ ada byk org lalu lalang nk menyeberang jalan. Tetibe je... Tuk Tuk Tuk! Ade sorang pak cik ketuk cermin kete kami. So, kami pon berhenti laa... ternganga je tunggu apa pak cik tu nak... Huahaha... Pastu, tetibe je die pergi ke depan kete dan amik sesuatu. Rakyat2 Hijau kat dlm kete tu pon ternganga dengan lebih luas... HUWA~ BANGKAI BURUNG!!! Ya Tuhan... itu ke burung yg kene langgar tadi?? KAHKAHKAHKAH... x bleh bla la... kami pon teruskan perjalanan.. nk pecah perut tahan gelak... hadei!
-------------------------------------------------------------
9.40 pagi

Huwaarghh.. penat ronda2 seluruh pekan, kami pon singgah kat sebuah gerai makan... isi perut yg sudah berbunyi 'tekoyong' ituu... ngaaa. Tgh syiok nk suap mee goreng, tetibe je... DUMMM!... "ArghhHH!!" Huik! Bunyi apa tuuu?(tersedak)...semua serbu ke arah bunyi tu... Mak bapak! 2 buah van, 1 kereta Saga dan 1 motorsikal berlanggar! UUu.. kemalangan berantai laa...


Ish2... sapa punya keje da?... Seb bek xde org dlm kenderaan2 tu...
Pastu, polis pon datang siasat... laaa.. kes x cukup brake la tu..

Dan lebih kesian kan, sebuah gerai Candyfloss kat tepi tu roboh ranap!... isk2... dawn je muka penjual Candyfloss tu... ye la, itu satu2nye hasil pencarian dia... mana x sakit hati?! Sekelip mata jer gerai die dah hancuss!... mesti balik umah nangis ni... Apa2 pon, itu hal dorang2 smue.. polis cube selesaikan... kiteorg x masuk campur. Apa lagi? Sambung la makan balik... LOL!


[Kesian kan? Gerai Candyfloss hancur sekelip mata]
Pas perut dah berisi, kami pon pergi shopping atas arahan Ratu Hijau. Ngaaa... sibuknye pekan Lubok Antu ni... xleh nk menyerlits! KATANYA...

--------------------------------------------------------------
11.00 pagi

Dah letih shopping-shipping, kami pon teruskan ke destinasi utama kiteorg... Yeahh! ke Batang Ai... sebenarnya pegi sane just nk tgk Empangan Batang Ai yg sgt tkenal ngan keindahan scenerynya...
Kami pon mule bertolak... dlm perjalanan aku sempat tertido... alahai... yela, x chokop tidoq mlm tadi.
Bukak je mata.... FUYOOO!!! Indahnya Duniaaa!!... kelihatan air tasik yg membiru... huh.. x penah rasakan begitu indah... pastu kat tgh2nya pulak ada satu pulau... xtau la pulau apa... pulau buatan la tu... kalo nk g sana kena la pakai bot... Nak tau, kat pulau tu ada satu resort rumah panjang... uishh... besnyer kalo dpt gi sana...


Memerhatikan tembok empangan yg menjulang ke langit, terasa geli pon ada. Terfikir plak bagaimana kalo2 tembok tu pecah... erkkK! Banjir seluruh Sarawak... KATANYA... ish.. jgn la... cukup la kat Indon tu.. ngeeee...



-----------------------------------------------------------------
12.34 tgh hari

Kami pon balik... dahh.. cukup dah makan angin tu. Kang sarat plak kete... ngaaa... mase dlm pjalanan tu.. aku berkuruh kat blakang kete... gagagaga... so takat tu aku xtau apa yg terjadi.. ZzzzzZZzzzzZzzzzz...
------------------------------------------------------------
1.20 petang
Thup2... srettttt! (enjin padam)... Ehh?? Katner ni??.. .mcm penah nmpak je tmpat ni?... ArgHHH!!.. napa ni kampung nenek aku??! LOL... ingatkan dah smpai umah... rupe2nye didirect terus oleh Raja Hijau ke umah Permaisuri Hijau Tua(NeneK) pulak daa... uish... xpe2... on je la...
Dengan kepenatan dek terpaku duduk sejam dlm kete, kepala pon dah senget menyandar kat tepi pintu kete... maka, kami singgah x lama kat umah Permaisuri Hijau Tua... Nk borak2 skit dan buat persidangan antara Ratu dan Raja ttg masalah negara... hohoho... KATANYA... pastu ngumpats pot pet pot pet.. eiii! tak baik tauu!
Sedang aku membelek2 album lama, terpampang kat depan mataku patung BUNTAKS yg aku suka main masa kecik2 dulu... wahhh.. masih ada rupanya.. hahahah... teringat lg kenanganku bersama buntaks itu... gegeeggee... tapi ciannye die, tangan sblh dah xde, kaki sblh dah patah... then sesunggut pon dan putus sebelah.. apa ni sebelah2!!?... Orang Sebelah? eiii... teringat citer hantu Nad.. hahahha.. normal la tu.. kata Sakura.
[Buntaks oh buntaks!]
=================================================
4.50 petang
Dah puas mengumpat, kami pon nk blah.. tapi sempat dihalang Permaisuri Hijau Tua... KATANYA, nk blah dgn syarat, bawalah aku bersamamuuu~... lalalaala...eh, mcm iklan Digi plak.. kekekeke.. So, nak xnak kene bawak jugakk... arahan yg Permaisuri Agung tuh!!.. ngahaha.. Maka, berangkatlah kami...
Dalam perjalanan, ada lagi kemalangan berlaku.. ish2!!... tp time tu aku tido2 ayam, sedar separuh je.. haha.. takat nampak kete tebalik ade la... pastu tutup mata balik.. mata aku skali dah terbalik!!... ngaaa... sampai umah kira2 kol 7 mlm mcm tu... dan tido lagi.. bahahaha..


p/s: Orang sibuk2 nk berpilihan raya, kite sibuk2 nk menyerlits shopping kat sana plak...

2 comments:

++ Diamond ++ berkata...

lorh..tu ker BUNTAKS???
same lorh ngan pic ady kat dlm CB..
wane hijau lagi..

grEEnAdy berkata...

hahahah.. tau xpe mond.. hehhe
tu la buntaks...
tp kalo mond bace posting ady yg lepas2 ada lebih detail lg pasal buntaks ni..
tekan je catagories 'buntaks'...