Khamis, 19 Mac 2009

Karenah Pelanggan


Korang pun dah tau kan, yang ady keje kat KFC cawangan Sri Aman, Sarawak. Dari 19hb Jan hinggalah kini, dah 2 bulan ady berhempas-pulas, terkejar-kejar, turun-naik, sakit-seksa, kat sane.. for what??! Untuk suka2? Saje2 je nak keje? No no no.... actually ade sesuatu yg ady semata2 nk capai.. ape tu? Korang tau kan?.. haha..






Karenah...
Dan sepanjang ady kerja kat KFC, macam2 ragam dan perangai ady tgk kat pelanggan2 yg dtg makan kat situ... yeap, for your info im the lobby; more to be a waiter!

1. Nenek

Nak dijadikan cerita, ade sorang nenek tua ni.. die ni mmg kerap sgt datang ke KFC... dalam sebulan ade la 5-8 kali (hamboi.. byknye duit).. boleh dikatakan die ni pelanggan tetap situlah.. KATANYA.. nenek tua tu takla tua sgt... ade la lebih kurang umurnya 60 lebih gitu... dan nenek ni slalu jer pesan Snack Meals ngan Regular Fries serta 1 cup Regular Pepsi. Kengkadang nenek ni pon pandai order Twister. Ikut mood la katakan.
Suatu hari, salah seorang staff KFC ni, nama die Shirley. Si Shirley pergi hantar order kat nenek ni dan tanye la gerangan nama si nenek ni. Si nenek ni pon jawab la nama die, Siti. Pastu pada hari seterusnya, si Shirley ni pon hantarlah order kat si nenek ni dan mcm biasa, si Shirley pon tanye la nama nenek tu lg skali. Ape yg membuatkan jantung labuh ke perut adalah bile si nenek ni jawab yg name die Mary pulak... dan hari seterusnya, Sofea, Rina... uiks? Baru la ady tau yg si nenek ni mmg @#&&#*@())!! Itulah salah satu drpd karenah pelanggan yg ady jumpe semasa bekerja kat KFC.


2. Permintaan

Ingat keje lobby ni senang2 je ke? Alaa.. KATANYA takat amik order dan serve je... Aish! Nak tau, selain amik anta order tu you kene tahan you punya mental. Pasti akan ada mulots2 yg mintak itu ini itu ini sepanjang you berjalan melintasi lautan customers ni. Bukannya sekali itu jer dorang mau, kengkadang dah dpt yg itu, nk yg lain plak... mane x bengang? Tahan ke?... Nasiblah kalo terkena ngan pelanggan yg cerewet. Pasti akan ada yg x puas hati. Ape yg ady buat, kene bantaikan 'Senyiummmm Luaran!'.. ya, luaran mcm happy jer, tp dalaman.. fuH! MENYUMPAH!... ade pulak yg termakan dek sumpahan ady ni nnti. Bukan ady sorang je yg mengalami kes yg sama, malah mengikut pemantauan dan temu-ramah x rasmi antara staff2 kat situ pon lebih kurang sama je ape yg ady rase.




3. Melody Meal
Hmm, mesti korang dah tgk iklan KFC Melody Meals kat tv kan? Alaa.. yg iklan mak bapak menari tu, yg anak die masukkan duit syiling kat tabung yg berbunyi tu... OOooo.. KATANYA..

Ok, ni plak satu kisah jugak... kisah yg xleh dilupakan buat ady...
Mulenye camni, mase tu ade satu famili ni pesan 1 set Melody Meals. Mak die ni belek2 tabung Melody Meals tu... di'scan' habis setiap pelosok tabung tu.. mule la muke die berkerut... dan ady yg tgh syok melimpasi pun dipanggilnye... "Adikkk.. o dik! Sini jap...". Dengan muke persis pakcik Colonel Harden (pemilik KFC dunia) , ady pon melangkah ke arah dorang. "Dik, camner nk aturkan bende ni? Nape xde bunyi??" Maka, ady pon berlagak pandai gi tunjukkan demo kat dorang (sendiri sbenarnye xpenah pon pegang bende tu mase tu). Belek2 punya belek, pastu buka penutupnye, kasi tgk apa itu dalam... Ooo.. senang je rupenye.. ady pon settlekan la problemnye (ceh.. sbenarnye tgk kertas panduan). Kat bateri tu ade kertas kecik yg melekat diantara bateri2 tu. Dalam kertas panduan suruh cabutkan kertas tu. Barulah dpt berbunyi. So, dengan confident dan condifentnya ady pon tarik kertas tu dan.. PIUUU! Alamakkk! Bateri2 tu terburai melayang jatuh... satu daripada bateri tu bergolek di lantai dan ady pon dgn slumbernye pi kejar bateri tu, mcm anak ayam kejar serangga lagaknya. Tercengang muke famili tu tgk ady... awuuu~ punyalah tebal muke ady time tu... Dengan gelabahnya ady try pasang balik bateri2 tu kat dlm tabung tu... erk! Salah satu drpd bateri tu dah ilang!! alamakmatikatak- Ady mule garu 'kelapa'... oUhhh~ Mak famili tu perasan yg bateri tu xder 1.. dengan muka yg serba salah, ady pon cepat2 pergi ke counter buat tukar ganti.. adesh! Malabai betul la... Dah tukar barula ady bagi kat dorang balik... uishh buat muke Mr.Bean jer.. pastu ady larik ke tandas tutup muke.. HAHAHA...


4. Budak2

Hmm... for me, bab budak2 ni mmg low... xtau nk uruskan pasal dorang ni. Ady pon xtau nape... susah nk sesuaikan diri dgn budak2... maybe x biasa kot...

Disebabkan itu, ade sorang budak kecik cina ni.. umur die kire2 6 taun camtu la.. kat ruang playground ade satu tempat kabinet kaca utk pameran patung2 dan mainan2 KFC.. budak ni bolela dikatakan nakal. Mate die liar je tgk mainan2 tu.. mase tu ady ngah lap meja (Meja tu x jauh dri tmpat budak tu),die datang ke arah ady dan berkata.. "wo yao chiang chiee!! wo yao chiang chee!!" katanya sambil tunjuk ke arah mainan tu. Apo kene ngan budak ni ckp cina ngan ady? Alaa.. bebudak, mane reti ckp BM lg.. Tp, ady x pedulikan die dan sambung lap meja.. Dan, die datang lg.. "Wo yao na kae!!".. Aiyoo~ mmg nk kene ini budak.. bende tu bukannye boleh di pegang pon... dengan bengangnye ady pon berkata.. "NI PU YAO!" hah... amik ko.. ingat ady ni x pandai ke syakhap (cakap) cina?? Dengan ilmu yg diturunkan oleh kawan cinaku mase form 1 dulu, ady gunekan jugak dlm saat itu. Budak tu td pon blah dari situ.. ahh.. malas nk layan.. sentap la tu.. LOL...

5. Payung

Haaa... ade lg.. ni pon budak cina gak.. sebaya kot.. tp budak ni budak pompuan. Mase tu, die makan ngan family die.Then bile time dorang balik, dorang terlupa nk bawak payung dorang yg tersangkut kat kerusi tmpat dorang duduk tu. Ish.. pelupa btol la.. Seb bek ady nmpak dan terus bwak ke counter bawah utk disimpan. Kot2 dorang leh tuntut kat counter nnti. Memandangkan meja dorang tu td belum dibersihkan, jd ady pon rush gi naik atas utk bersihkan. Sampai je kat meja dorang td tu, ade sorang budak pompuan ni yg ady maksudkan td tu. Die nmpak gelisah je mundar-mandir sekeliling meja tu. Oish, ady pon ingat mesti die ni cari payung die yg tertinggal tu. Jd ady tanye la budak tu, "Adik cari apa?". Then budak tu tetibe je jwb dlm cina... mak ai! Panjang lebar die berkata.. sepatah pon ady x faham (x faham sbb x clear). Last2 ady pon gune la bahasa isyarat, sambil membuat demo bentuk payung kat depan budak tu. LOL! "Nk cari payung ke?? PAYUNG??". Budak tu pon blur je.. ady pon ikut blur same.. hohoho.. Kat satu sudut tu ade 2 'ekor' pelanggan ketawa tgk gelagat ady ngan budak tu. Hahaa.. terasa tebal plak mukeku.. Akhirnye, barulah mak budak tu datang dan tanyekan payung die. Ady pon gi bawak la dorang kat counter gi amik balik payung tu. Huish! Macam2 kan?



COMING UP NEXT.... Kehidupan Ku Seorang Lobby

3 comments:

Muhammad berkata...

ady
cuba u tanya nama nenek tu sekali lagi
sure dia akan cakap nama dia

NAD !!!


hohohoohohoohoh

grEEnAdy berkata...

Hahahahh.... x bleh bla la... XD

Nad berkata...

megaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat! kurang asam betul !
ady buat cerita atuk pulak! sure it will be atuk megats! hampehh tul :|