Jumaat, 6 Mac 2009

Sesi kerepeks... the Buntaks Belilit Team!

Gororororo hakskeiwi ijaosuwTTswQQ!!.. [apesal ko lekat aku kat dlm blog ni?]

Haha.. nape pelik je bunyiknye kat title ni? BuntakS? BeliliTs? erkk.. 'vervelit' (berbelit) lidah buat dibuatnye.. hehe.. KATA nad... =)

Ok, sesi kerepeks ni sbnrnye adalah smbungan kepada kelas merepeks sesi pertama aritu.. huhu.. dah lame x wat kelas kan2?...
dan skrg nih, chegu buntak.. eh.. chegu ady nk kasi plak sesi pembelajaran yg x rasmi and pembe'vervelit' kan urat otaks korang tu sikit.. haha..

Oh ye.. mesti korang tertanye2 tertongok2 sambil memikirkan apekah itew BUNTAKS? -sebenarnye buntak.. xde 's' k?.. hhaa..

Buntak ni adalah panggilan BELALANG bagi masyarakat Iban di Sarawak, atau kite leh panggil dgn panggilan len sperti Belilits, beluluts, belimbings dan sebagai yg sama vervelit dgnnya..

Nk tau lebih details lagi ttg buntaks2 ini?.. bace la lagi...

------------------------------------------------------------------------------------------------

Details:
[Haku gesek then korang kene bagi haku padi tu ok?!]

Buntak adalah serangga her'vervelits'... eh.. herbivor (melatah skit) yg asalnye dari keluarga Caelifera dalam spesies Orthoptera. Buntaks2 ni mempunyai sesungut-sesingit yg ada lebih panjang di badannye atau lebih pendek. Bergantunglah pada spesies, bangsa2, suku kaum pribumi and language dorang gaks.. Katanya, buntaks2 ni sgt mahir dlm bidang muzik.. nape? xcaye? "Tu la, chegu nk ajaq korang, korang x bagi perhatian.. hish! Sakura! Pandang depann! Nad! dok diam2..." (iklan merepek sebentar)

Eh.. sambung balik.. buntak2 ni mengeluarkan bunyi dengan menggosokkan femurnya (tulang) dengan sayapnye yg soft2 gitew.. wah.. indah bagaikan kain baldu.. auuuu!.. (iklan merepeks lg) atau jugak menggesekkan femur kat abdomen dorang yg disebut stridulasi. Boleh jugak dikatakan bunyi tu terhasil disebabkan geseran kepak dorang time tgh terbang ke udara...

Femur buntak2 ni bukan je utk sedap2 dorang je nk gosok kat badan, malah digunakan utk melampot... eh melompat jugak.. (melatah lagi) dgn lebih tinggi. Kalo nk tau, buntaks ni leh lompat smpai 50cm.. auwww.... KATANYA..

Haa... buntaks ni mmg la ade sayap.. tp dorang kengkadang x mggunakannya utk terbang...

Tahu tak, buntaks betina lebih besar dari buntaks jantan... oooo... (kata budak pompuan kat iklan astro)

-------------------------------------------------------------------------------------------------
DFC Buntaks

Buntaks2 ni bukan je leh dijadikan 'pets', malah buntaks ni gak pandai selamatkan org!.. Eh? xtau ke?... Ala... budak2 pon tahu...

Hahaha... Sbnarnye entry kali ni ada kaitan ngan gelagat2 chatter di Chatzone DFC atau dipanggil CB (chat box).. nk tau ape itu CB sile pegi kat web rasmi http://www.dafi-fc.com/

Dan... time tu tibe2 je chatter2 merepeks dan mencipta satu permainan yg agak ganjil lg musykil dan x penah dimainkan.. haha.. (maklumlah boring time tu)

Sedang mendiamkan jiwa dan raga di tgh malam yg suram, tiba2 salah satu chatter, Megattera telah beraksi memakai topeng Kamen Rider lalu kemudiannya menjadi ikutan bala2 sesunggut yg lain dan akhirnye terciptalah satu team yg bergelar.. BUNTAKS THE BELILITS~ Katanya...

Haa... sebut je team Buntaks, mmg team yang sedang hangat diperkatakan di 'Dewan Persidangan' (CB) DFC baru2 ini.. Nk tau lebih lanjut, dorang ni sbnrnye terdiri drpada chatter2 yg tidak tersengaja dirasuk oleh virus2 yg dinamakan virus Merepeksness Megattera yg smakin merebak di sana.. erk.. im sorryyy (tagline amir RL)... =P Tanpa disedari, maka ramailah yg mnjadi mangsa kemerepeksan ini... ya.. termasuk saya... hohoho
Ok.. dah2.. jgn buang masa dan tibalah masa utk kite umumkan siapakah ahli2 buntaks belilit yg menghuru-hara dan memelihara CB itew... cube teka!.. jeng3...



Mempersilakan buntak pertama dan yg ter'bongsu'~
SAKURA THE BELULUT RIDER
[Eh, x prasan plak muko haku kene flash... buat2 muncung bibir tu skit.. ngee.. kontrol ayu! ]


Kekuatan: Kecekapan dlm tarik menarik... tarik? tarik kaki kiri musuh hingga terpulas 360 darjah dari arah utara 24'U dan ke barat 70'B... (lol.. ady pon xfhm ape yg ady tulis)


Pangkat CB: CMOD Crystal Power



buntak ke 2~
KHAI@IROL THE BELUKUK(sejenis kura2) RIDER
[Haku kate lima die 'give me five' plak... tampaq kang!]
Kekuatan: Menarik hidung musuh hingga tersambung lubangnye. .(agaknye mcmane rupe lubang idung ade satu?)

Pangkat CB: VHDC Blue Power


buntak ke 3~
NADRAINBOW THE BELIMBING RIDER
[Auww... malula... body kite x lawa... huweehuweee..]
Kekuatan: Me'sempak' dan menjentik telinga musuh smpai kembang, pastu kempis balik, pastu die geget plak sbb x puas hati...

Pangkat CB: CMOD Crystal Power


buntak ke 4~
GREENADY THE BERINGIN(cikada) RIDER
[Hukhuk... tersedak rumput plak... adehh.. sakit jantungs den..]
Kekuatan: Menarik lidah musuh serta mengikatnye hingga menjadi ribbon. Pastu, menyepak punggungs musuh hingga terbabas... Kalo x puas gak, Buntak ni akan menanduk perut musuh dan kadangkala menanduk perut buntaks2 yg lain.

Pangkat CB: CMOD Crystal Power


buntak ke 5~
CAPEQ THE EMPANGUP(sejenis serangga) RIDER
[Jangannn tinggal daku.. oh dewi.. oh buntaks ku... ]


Kekuatan: Memenyekkan dan meremuk bibir musuh hingga menjadi bibir mahluk Tuhan paling sexyyy.. auww! Kalau x puas hati, Buntak ini akan menghempap badan musuh dan berguling2 diatasnya.



Pangkat CB: AID Crystal Power





Dan... ketua buntaks segala buntaks2 ialahh~
KOMANDER MEGATTERA DE LOSSA BELILITS

[brrrbrbbrbrrr... sejuknye.. ish.. nyesal kuar shooting... motif tiru nad... LOL]
Kekuatan Ganjil: Men'tenyeh'kan segala bentuk paras muke musuh yg ade... baik huduh atau buat2 huduh dan mem'berus'kan muke tu kat atas jalan tar dan mengheret 100km dgn motor belilitsnye.


Pangkat CB: VID Gold Power

Haaa.. kannn? ni la 6 buntaks yg membuat kerepeks dan kerapuks kat CB aritu... amacam??
Larikkkkk!!!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Warning: Posting diatas hanyalah utk suka2 dan tiada kaitan dgn kehidupan seseorang dan segalanya adalah rekaan merepeks semata2 sebagai hiburan serta tidak bermaksud utk menghina atau mengutuks. Kalo ade yg terasa yg namanye terlibats dlm buntaks diatas, ady mintak ampunnn la dari hujung sesungut hingga hujung belilits... KATANYA... LarikkK lagi!
p/s: Suke tgk Kamen Rider time kecik2 dulu...

2 comments:

sakura ~buntaks junior~ berkata...

chegu ady!! ni msuk msuk dlm exam x??? (sambung iklan)

-----------------------------------------------

sakura paling muda la kn dlm buntaks ni? Buntak's Junior!! hahaha


eh.. khai terbabit ke? bukan die dh kena jampi serapah komander 2 sampai jadi auuuuu..
wakakaa!!

grEEnAdy berkata...

wkakaka... exam utk buntaks2...
-----------------------------------------------

hahah.. dan yg paling sexy.. auwww!
NGEEE..

itu mase sedutan filem ke 2 khai.. haha... tajuknye 'sumpahan sotong'.. hhoho..