Isnin, 23 Mac 2009

Kehidupan Ku Seorang Lobby




"Apa tu? Ni namanya apa? Err, yg ni benda apa? Hah, apa tadi?"


Haa... itula ayat2 yg pasti muncul kat bibir ady ni...

Maklumlah, budak mentah lg, KATANYA... huahua..

Dulu2, masuk kerja KFC... mane reti apa itu 'Lobby'... sendiri pon xtau ape tugas lobby tu.. blur je... otak pon kosong time tu.

Ady: "Hai!"

Zurina: "Hai.."

Ady: "Nama saya Adween..."

Zurina: "Owh... Zurina." (Berjabat tangan)

Hmm.. first time, mmg la agak skema skit... hehe.. KATANYA belum jd 'hantu' lg. Sabo2... baru hari pertama. Normal la tu...bak kata Sakura.


Ady: "Lama ke dah keja sini?"

Zurina: "Hmm, baru 2 minggu"


Mak ai! rupe2nye die pon amatur jugak... tp bolela.. kalo takat 2 mggu tu kira dah dpt tngkap apa yg diajar la tu.


STANDING...

Sheena: "Ween (ady) Standing meja kat atas!"

Ady: "Huh?" (blur)


Apa itu 'standing'? In my mind, "Owh... berdiri jaga meja customer ke?".. LOL.. Not that Ok!


Standing tu maknenye kemaskan dan lap meja la!! Uiks? Ngeee... first time la KATANYA..

Ish2... salah dorang gak tak terangkan awal2. Main bantai jer suruh itu ini.. lalalala.. kami budak baru belajar, kalau salah tolong jolokkan.. eh tunjukkan!


D1, D4, R3 cleaning agents...



Sheena: "Mari, I bawa you ke bawah... angkut pinggan2 tu skali."

Ady: "Ok..."

Sampai bawah... fuh... ni la 'dunia basuh pinggan' la ye... maklumla, first time tengokkk... dan first time la jugak disuruh basuh pinggan... KATANYA

Sheena: "You berdiri kat situ... I basuh, you masukkan kat air D4 ye!"

Ady: "??????"


Awuuu~ D4? Ape tuu??... mak aih... Oo... D4 ialah sejenis tablet pembunuh kuman. Bile dimasukkan kat dlm air, tablet tu akan melarut. Dan jd la air D4. D4 tu singkatan utk ape? ntah.. smpai skrg ady xtau.. ahaha lol!

Sheena: "Ween, amikkan air D1! Letak kat singki ni ye.."

Ady: "????" (blur lg)

Ape binatang tu pulakk da?!... Ish.. dorang ni suke 'direct to the point' ke?... Suruh buat itu ini xde intro langsung! Patutla begitu 'maju'... hahah KATANYA... nasibla..


For your info, D1 ialah sejenis cecair pencuci utk basuh pinggan. Air tu sgt2 la akali ye... bahaya kalau terdedah kat tangan terlalu lama.


About R3... it is the one of agent pencuci utk basuh tangan... kalo korang makan kat restoran mane2 je mmg ade bende ni tertepek kat dinding utk korang basuh tgn.. kalo yg xde tu NASIBLAH...





Baby PEPSI


Manager: "Kamu pegi amik stok 'baby PEPSI' kat stor atas tu."

Ady: "Hurmm?? Baby PEPSI?"

Manager: "Ya.. Baby PEPSI.. tau x?

Ady: (geleng 'kelapa')

Manager: "Benda tu mcm kotak. Kat luar ade tulis logo PEPSI... amik je yg itu"

Ady: "Ooo... ok2.."

Hmm.. apa agaknye bende tu ye?... Mule2 tu terasa pelik plak dgr nama Baby PEPSI.. haha.. apsal dipanggil begitu?? Aku pun xtau... just amik je la ape yg manager suruh tu...


Sampai je kat tmpat stok tu... Haaa.. nmpak dah kotaknya... ingatkan kat dlm tu serbuk utk buat air pepsi ke ape, rupa2nya... TEt!! Air PEPSI!! Humang aih... punya la berat.. 20kg agaknya... terkial2 ady bawak dari tingkat 3... Sampai je bawah ingatkan dah habis... disuruh pulak sambungkan paip Baby PEPSI tadi tu ke tong counter air. Ish3... First day KATANYA...


Duty Rooster...


Manager 2: "Ween, tolong amikkan 'Duty Rooster'."

Ady: "Er... 'cuwie twiester'??!" (apa tu?)

Manager 2: "Yups! Amik kat counter bawah.." (Manager pon angguk2 je. LOL)

Ady: (Garu 'kelapa')...@#&**^#*&$!!

Bengong otak ady dgr... ish.. perintah yg sungguh dasyat... hohoho... 'cuwie twiester'? Twister ke??? Hah?... manager suruh pesan twister kot utk die...lol.. apakah itu difikiran ku?... Ahhh.. tanye je la kat counter...


Sampai sane...

Ady: "Sheena.. amikkan aku 'cuwie twiester' "(vervelits lidah)

Sheena: ??????

Ady: "Err.... apa tu.. ar... 'cuti ruter'? 'twiter2'? ehhh..."

Sheena: "Ooo.. Duty Rooster!"

Ady: "A ah.. ye la kot... haha" (malunye...)



La... jadual kerja rupenye.. ingatkan sejenis makanan ke ape... LOL!

Pengajaran: Rajin bertanya dan dengar dengan teliti apa org kata.


5 comments:

Muhammad berkata...

hohoohhohoohoh

kamu nieh ady
kerja elok2
tunjukan kat smeua orang
yang buntaks boleh buat kerja
n buntak itu rajin jugak macam semut n lebah
alalalalala

lagi kali if nek nad datang
u suruh dia basuh pinggan sekali k

hoohohohoh

grEEnAdy berkata...

nGAhahahhaha.... buntaks mmg ade pon kat KFC.
Nak tau? BUNTAK tu gelaran mr MANAGER la!! hahaha...
All the staff there call him BUNTAK... LOL
Nad seswai jd tukang jaga pintu je la...=-p

Nad. berkata...

apa ni megat? tak habis2! ish2
amboi2 ady, hangsuang tul mulut ,sekaki ngan mulut hansuang si busuk ni!

grEEnAdy berkata...

ehhh.. salah
bukan si busuk...
si lesinGGG!!..
larikkkkkkkkkkkkkk!...

Nad. berkata...

busuk? lesing? sama hangsuang!
puhleasee! :)