Khamis, 19 Februari 2009

Marching Band

Photobucket
Band Of SMK Telang Usan
Ok.. yg ni plak pasal Marching Band or can says in BM "pancaragam"...
Kalo nk tau, me time skolah2 dulu penah ikut persatuan pancaragam sekolah.
Dari form 1 - 5... pancaragam tuh x la standard mcm pancaragam2 skolah menengah yg lain. (bolelah dikatakan persis pancaragam budak2)
Mase form 1, me first amik alat yg dinamakan Bell Lyre, sejenis alatan pad yang berbunyi mcm Xylophone..

Photobucket
Ni la rupe Bell Lyre tu...
mase tu, mmg suke sgt dgr bunyi bell tu.. pastu mainkan lagu Can Mali Can (my first band song)..kiut giler time tu (perasan-ess)... budak2 lgi la KATANYA...
beratnye, pergh! Hampir 4 kg.. bayangkan time tu badan me yg kecik2 lg pastu angkat bende tu nk pi berkawad.. mamp**!

Photobucket
Me mase form 1. Still pakai spek

Mase form 2 plak, me dah kire beso skit, mule beralih ke peralatan lain. Jd, me amik la Side Drum. Suke gak bunyinye plus nk main bende ni kene byk bersabar la katakan sbb bile nk main tangan mesti lembut (bukan 'sotong' tau!) dan smooth.. pastu nak getarkan drum sticks tu lg.. vibrato!~ mcm menyanyi gak.. kene ade smooth, vibrato smue tu...
KATANYA...
Photobucket

Pas dah meningkat ke form 3, me da mahir sgt2 dlm part drum ni then me pon dilantik sbg "Drum Leader" (ketua drum). Bangga la kan? dulu2 kite diajar, skrg kite plak yg ajar org.. dlm masa tu, me ade 5 org murid.. (kire me ni sifu la) tp just 2 org je yg bertahan smpai skrg.. hehe.. xcukup latih agaknye.. KATANYA..
Photobucket
Me and Christopher. ~ske sgt uniform merah. mcm DFC nyer band plak.. lol =p

Then, form 5, me plak dilantik sbg "Band President". Wow... nk terbeliak biji mate... dalam hati, "boleh ke aku handle band ni nanti?"... rasa kurang keyakinan plak dlm bab pgurusan ni.. maklum la, me x pandai sgt dlm pgurusan ni. Tp bile dah bagi kepercayaan penuh dr cikgu2 n ahli2, me dpt handle ngan baik. Xla smpurna... ade cacat celanya gak..

Mase jd president tu, me mule pegang "Drum Major" (pemegang tongkat depan skali mase berarak) then jd "Conductor". Ade gak me tulun compose-kan beberapa lagu (pancaragam me ni xde guru muzik) antaranya Fur Elise, Beyond the Ocean and Sky, Battle Hymns Of Republic, Libertango dan Ode to Joy. Yg sedihnya, ade 2 lagu x sempat me nk buat iaitu Terlalu Istimewa (Adibah Noor) dan Bila Terasa Rindu (Dafi). Hampir2 nk dimasukkan dlm list lagu pancaragam.. tp x sempat ajar sbb me dah pon out from the school!

Photobucket
Me dapat ilham dapatkan smue lagu2 ni dari sebuah band yg terkenal kat Malaysia. Me minat2 sangat2 kat band tu. Band tu dari SMK Sultanah Asma yg terkenal ngan uniform purple mereka. Kalo nk tau, dorang ni dah 2 kali juara pertandingan pancaragam2 peringkat kebangsaan. Plus, dorang ni smue pompuan!.. power tau~... dorang smue perform best sgt2! 5 stars i give to them!...
Seronok tgk dorang buat drill (corak) yg menarik... siap ade wat tarian lg..
At that time, im decided to make same thing to my band... but useless~

Photobucket

Sbenarnya, me nk letak video band dorang kat sini.. tp me ngantoks sgt pasal lame sgt tggu video ni upload. Nk amik embed pon x leh gak... (sbnarnye xtau nk posting video pasal me xtau lg gune blog ni)
so kalo korang nk tgk videonya leh tekan links kat bawah ni. Enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=6w4pERGarvU

OK... nmpaknye me da ngantoks sgt.. x larat nk tmbah itu ini.. Yg me postkan ni pon masih byk lg yg tertinggal.. me tapis 50%... haha.. lol..

OmbaKkk! KATANYA~

2 comments:

++ Diamond ++ berkata...

Wooo...trus jd "Band President"...
bagus2!!
btw..skang "ex-band president" la kn..
katenye!!hahahahahaha

grEEnAdy berkata...

Haahaaa.. tu la pasal..
eh bukan ex-sifu ke? keh3